Met respect voor de architectuur

De ontwerpplannen van de kasteelvilla dateren uit 1939. Architect Charles Hoge was vooral bekend om zijn monumentale woningen en Anglo-Normandische stijl. Erkervormige houten ramen, natuurstenen elementen, siersmeedwerk… stuk voor stuk typerende kenmerken voor zijn werk die ook in residentie Leiepark terug te vinden zijn.

De kasteelvilla werd opgetrokken onder schild- en zadeldaken en wordt verder gekarakteriseerd door overstekende dakranden, ruitvormige glas-in-lood-ramen en rijk gesculpteerd houtwerk en pilasters. Bijzonder detail is de kelder die nog een overblijfsel is van het oorspronkelijk kasteel dat werd afgebroken in opdracht van familie Joos de ter Beerst – de Hemptinne, de vroegere eigenaars van deze villa.

Met respect voor
authenticiteit

Ook binnenin blijft de authenticiteit behouden. De binneninrichting werd gerealiseerd door het befaamde decoratiehuis Jousse, de typische leipannen van het type ‘Beaucour rustiques’ werden geleverd door ‘Comptoir Tuilier de Courtrai’ en de glas-in-loodramen door het huis ‘Miroiterie de Gand’.

Bewonder meteen bij het binnenkomen de monumentale neo-Lodewijk XVI-trap. Op de boezem van de zandstenen schouw is nog het gesculpteerde en ingekleurde wapenschild van de familie Joos de ter Beerst, de oorspronkelijke bouwheer, te vinden.

De villa werd in 2012 opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.